Skip to main content

Werkinnovatie Prijs

Jongeren en 55-plussers uit de wijk krijgen de kans om uit de bijstand te komen, kwetsbare ouderen kunnen langer zelfstandig wonen, er wordt een bijdrage geleverd aan het terugdringen van de woningnood onder jongeren én er ontstaat meer sociale cohesie in de wijk. Kortom ‘4W: Wonen, Werken, Welzijn in de Wijk’. Sociaal werkbedrijf Ergon, woonzorgorganisatie Archipel en woningcorporatie Woonbedrijf zijn samen de coproductie ‘Doe Mee met 4W’ in Eindhoven gestart.

Wethouder Yasin Torunoglu stelt: “Het is super om te zien hoe drie maatschappelijke organisaties in onze stad in korte tijd een treffend collectief hebben opgezet. Het is een mooi voorbeeld van samenwerking en kruisbestuiving op de thema's wonen, werken en welzijn in de Eindhovense wijken. Daar draagt de gemeente graag aan bij. Ik hoop dat dit project de Werkinnovatie Prijs gaat winnen, zodat de pilot ook echt uitgerold kan worden in de wijk.”

 

55plus web Oudere 55plus web oudere jongere web

“Het is super om te zien hoe drie maatschappelijke organisaties in onze stad in korte tijd een treffend collectief hebben opgezet. Dit is een mooi voorbeeld van samenwerking en kruisbestuiving op de thema's wonen, werken en welzijn in de Eindhovense wijken." 
- Wethouder Yasin Torunoglu, gemeente Eindhoven

 

Finalist Werkinnovatie Prijs

De Werkinnovatie Prijs van Start Foundation en Cedris heeft tot dit unieke concept en samenwerking geleid van sociaal werkbedrijf Ergon, woonzorgorganisatie Archipel en woningcorporatie Woonbedrijf. Zij zijn samen de coproductie ‘Doe Mee met 4W’ in Eindhoven gestart. Met deze wedstrijd worden bedrijven uitgedaagd om een businessmodel te ontwikkelen waarmee betaalde banen gecreëerd worden die maatschappelijke problemen oplossen, in de reguliere economie nog niet bestaan en geen bestaande banen verdringen. Start Foundation maakt op 28 januari maximaal drie winnaars bekend. Als de Werkinnovatie Prijs wordt toegekend aan ‘Doe Mee met 4W’, start het project in de Eindhovense wijk Gestel. Als het project daar goed verloopt, is het de bedoeling dat ‘Doe Mee met 4W’ ook in andere wijken wordt uitgerold.

Voor wie?

Het plan is om werkloze jongeren en 55-plussers uit de wijk Gestel die nu tussen wal en schip vallen op de arbeidsmarkt, maatschappelijk relevant werk te bieden. Werk waarbij kwetsbare ouderen zijn gebaat. De jongeren gaan aan de slag met allerlei werkzaamheden die nu blijven liggen of niet vergoed worden, zoals mantelzorgers ondersteunen, extra aandacht geven aan bewoners in het verzorgingshuis, verhuishulp bieden en hand- en-spandiensten verrichten. Dit gebeurt onder begeleiding van een 55-plus ‘buddy’. In sommige gevallen trekken de jongeren zelfs bij hun oudere cliënten in, bijvoorbeeld in een gesplitste woning, zodat zij ook een woonruimte hebben.

Meer weten?

Lees hier het persbericht van 11 december 2020.  Meer weten over het initiatief? Neem contact op met Sil de Graaf, projectleider: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , tel. 06 51 36 82 73. 

Deel dit artikel: