Skip to main content

Winnaar wildcard Werkinnovatie Prijs

Het collectief 4W heeft op 28 januari 2021 in de finale van de Werkinnovatie Prijs een Wildcard bemachtigd en ontvangt een startkapitaal van € 300.000 en expertise-inzet van Start Foundation. Met het initiatief ‘Doe mee met 4W’ krijgen jongeren en 55-plussers uit de wijk de kans om uit de bijstand te komen, kunnen kwetsbare ouderen langer zelfstandig wonen, wordt er een bijdrage geleverd aan het terugdringen van de woningnood onder jongeren én er ontstaat meer sociale cohesie in de wijk. Kortom: ‘4W: Wonen, Werken, Welzijn in de Wijk’.

Het project start in de Eindhovense wijk Gestel. Als het project daar goed verloopt, is het de bedoeling dat ‘Doe Mee met 4W’ ook in andere wijken wordt uitgerold. Wethouder Yasin Torunoglu van de gemeente Eindhoven: “Een verdiende prijs voor dit mooie voorbeeld van samenwerking en kruisbestuiving op de thema's wonen, werken en welzijn in de Eindhovense wijken. Daar draagt de gemeente graag aan bij”.

Wildcard Werkinnovatieprijs

De Werkinnovatie Prijs van Start Foundation en Cedris heeft tot dit unieke concept en samenwerking geleid van sociaal werkbedrijf Ergon, woonzorgorganisatie Archipel en woningcorporatie Woonbedrijf. Zij zijn samen de coproductie ‘Doe Mee met 4W’ in Eindhoven gestart. Met deze wedstrijd worden bedrijven uitgedaagd om een businessmodel te ontwikkelen waarmee betaalde banen gecreëerd worden die maatschappelijke problemen oplossen, in de reguliere economie nog niet bestaan en geen bestaande banen verdringen.

Doe Mee met 4W

Het plan is om werkloze jongeren en 55-plussers uit de wijk Gestel die nu tussen wal en schip vallen op de arbeidsmarkt, maatschappelijk relevant werk te bieden. Werk waarbij kwetsbare ouderen zijn gebaat. De jongeren gaan aan de slag met allerlei werkzaamheden die nu blijven liggen of niet vergoed worden, zoals mantelzorgers ondersteunen, extra aandacht geven aan bewoners in het verzorgingshuis, verhuishulp bieden en hand- en-spandiensten verrichten. Dit gebeurt onder begeleiding van een 55-plus ‘buddy’. In sommige gevallen trekken de jongeren zelfs bij hun oudere cliënten in, bijvoorbeeld in een gesplitste woning, zodat zij ook een woonruimte hebben.

Deel dit artikel: